Kaj vključuje umetna prehrana?

Umetna prehrana je tehnika za preprečevanje in zdravljenje podhranjenosti, s pomočjo katere hranimo bolnike, ki se na naraven način ne morejo ustrezno prehranjevati. 

Podhranjenost privede do zapletov, povezanih z osnovno boleznijo. Povečuje smrtnost bolnikov in podaljšuje okrevanje. V splošnem zmanjšuje učinkovitost vsake terapije, procesi zdravljenja pa so posledično manj uspešni. To povečuje stroške zdravil, hospitalizacije in pomoči. 

Area Terapeutica

 

Metode umetne prehrane

Z ozirom na potrebe bolnikov in njihova klinična stanja se lahko poslužujemo različnih tehnik umetnega prehranjevanja.

Enteralna prehrana: vključuje dovajanje hranilnih snovi neposredno v prebavila s pomočjo cevke (nazogastrične, nasoduodenalne, stome).

Parenteralna prehrana: na sistemski način zagotavlja mešane oblike prehranjevanja, kadar pride do akutne ali kronične odpovedi črevesja. 

Oba načina hranjenja se lahko izvajata na domu. To predstavlja prednost za pacienta - ki pridobi na kakovosti življenja in zdravja z vrnitvijo v družinsko, socialno in delovno okolje ob zavedanju, da prejema podporo 24 ur na dan, 365 dni na leto - in tudi za zdravstvene ustanove, ki lahko zmanjšajo stroške bolnišnične oskrbe in zdravljenja. 

 

Komu je ta storitev namenjena?

Program klinične prehrane na domu je namenjen bolnikom, ki lahko pooperativno terapijo nadaljujejo v zavetju svojega doma, v družbi najbližjih in na kar najbolj varen način. Naše specializirano osebje zagotavlja pomoč bolnikom in družinskim članom tekom celotne terapije. Zagotovimo prikaz pravilne uporabe materialov in opreme, in sicer v skladu s smernicami, ki jih izda pooblaščeni oddelek za dietetiko. 
Poleg same hrane in opreme nudimo tudi priročnike in vaje, ki bolnikom in družinskim članom pomagajo pri vsakodnevnem izvajanju terapije.